Program „Owoce w szkole”

Rada Ministrów przyjęła 26 maja informację na temat strategii krajowej wdrożenia Programu „Owoce w szkole" w roku szkolnym 2009/2010, przedłożoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Program „Owoce w szkole" będzie polegał na dostarczaniu owoców i warzyw dzieciom w jednostkach edukacyjnych. Program jest częścią inicjatywy zaproponowanej przez Unię Europejską. W roku szkolnym 2009/2010 zaplanowano pomoc dla uczniów klas I-III, czyli dla ponad 1 mln dzieci. Budżet programu wynosi 12,2 mln euro, z czego środki krajowe to 3 mln euro, a UE – 9,2 mln euro. Produkty zakwalifikowane do dystrybucji do szkół to: jabłka, gruszki, marchew, rzodkiewki, słodka papryka, ogórki, soki owocowe i warzywne. Program ma ukształtować wśród dzieci nawyki żywieniowe, polegające na regularnym spożywaniu owoców i warzyw. Program pomoże ponadto zapobiec spadkowi konsumpcji owoców i warzyw w Polsce, pozostającej na bardzo niskim poziomie w porównaniu do średniej UE. W ramach programu realizowane będą także działania towarzyszące ukierunkowane na wzbogacenie wiedzy dzieci na temat owoców i warzyw za pośrednictwem specjalnych stron internetowych czy zorganizowanych wycieczek do gospodarstw rolnych lub pracy w ogrodzie. Dokument zostanie przekazany Komisji Europejskiej jeszcze w maju 2009 r.

Źródło: Kancelaria Prezesa Rady Ministrów, 26 maja 2009 r.